Автор Любомир Ламбрев   Европейските пазари се повишиха в петък, след като

...
Автор Любомир Ламбрев
 
Европейските пазари се повишиха в петък, след като
Коментари Харесай

Борсов коментар: Скок на лихвите на ЕЦБ раздвижи европейскит...

Автор Любомир Ламбрев

 

Европейските пазари се покачиха в петък, откакто вложителите реагираха на рекордното повишение на лихвените проценти от Европейската централна банка и спомагателни мнения от ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл.

Общоевропейският Euro Stoxx 50 се увеличи с 1,55% в следобедната търговия, като всички браншове се търгуваха на позитивна територия. Германският показател DAX набъбна с 1.25%, френският CAC 40 с 1.35%, а английският FTSE 100 -  с 1.28%.

В четвъртък ЕЦБ разгласи нарастване на лихвения % със 75 базисни пункта, като увеличи референтната рента по депозитите до 0,75%. Банката също по този начин преразгледа инфлационните си упования - до 8,1% през 2022 година - и съобщи, че чака да увеличи в допълнение лихвите, защото „ инфлацията остава прекомерно висока и евентуално ще остане над задачата за нескончаем интервал “.

Междувременно Джером Пауъл сподели в четвъртък, че ФЕД ще покачва лихвите, с цел да се оправи с инфлацията, „ до момента в който си свърши работата “, защото в историята има голям брой случаи на неточности от прибързано разхлабване на паричната политика.

Американските акции също стартираха петъчната търговия на позитивна територия, като обособените показатели са със следното показване: Dow Jones +0.53%, S&P 500 + 0.74%, NASDAQ +1.21%.

На българския фондов пазар показателите са съвсем без смяна, като малко преди затварянето акциите с максимален оборот са „ Индустриален холдинг България ” АД - 273 хиляди лева и спад от 2.11%, „ Софарма трейдинг ” АД - 135 хиляди лева и спад от 2.53%, и „ Доверие единен холдинг ” АД - 65 хиляди лева и растеж от 0.83%, като търговията е доминирана главно от оповестените в четвъртък промени в борсовите показатели.

*Авторът е сертифициран капиталов съветник. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и негови клиенти, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР